Tuesday, February 23

Topiņi, mentola končas un hematogens

Laimas konfektes var man nevest - te tās ir! Rebekas vafeles pat tuvējā veikalā, bet šokolādes jāmeklē citā. Vafeļu nišā laikam vieglāk ielauzties. Ir arī atrodami Laimas zefīri šokolādē un marmelādes. Ir nopērkama "lietuviešu maize" - diezgan sakarīga rupjmaize, ko gan cep šeit uz vietas nevis ved no Lietuvas. Varianti arī ir - Borodinas, ar ķimenēm un maize "Saule" ar saulespuķu sēklām. Biezpiens un krējums ir tādi paši kā mājās. Viens vietējā ražotāja "Eko Food" (a.k.a. Eko Pudi) jogurtiņš ir vairāk līdzīgs jogurta krēmam, kas man tā pietrūka Zviedrijā. Ir arī krievu "Čudo" jogurta krēms...mmm... un dažreiz mūsu veikalā parādās arī biezpiena sieriņi šokolādē. Nav jau Kārums, bet ir ok. Protams, visur ir latviešu šprotes. Bet mūsu veikalā ir arī Latvijā ražotas skumbrijas tomātu mērcē un mencu aknas. Protams, ir griķi! Vispār tās lietas, ko vedu uz Zviedriju, te ir! Pietrūkst citas lietas.

1. Mentola končas.
Man ik pa laikam piemetās krekšķis (šogad mazāk, bet vienu brīdi vilka uz to) - no aukstuma vai putekļainā gaisa, kas to lai zina. Kakls man vienkārši ir vājākais punkts. Parasti nekādus sīrupus nedzeru un aerosolus nepūšu, palīdz vienkārši atpūta un tēja. Un pasūkāt kādu mentola konču (tādu kā Lockets vai Halls, vai Vicks...), kad nu nāk virsū kaklkasīklis. Un, godīgi sakot, man vienkārši garšo un ceļojot patīk svaigumam. Varat iedomāties manu pārsteigumu, ka šeit šādu lietu veikalos nav. Ir tikai simts un viens Orbid augļu veids (granātu un melleņu, meloņu, arbūzu, arbūzu un meloņu balinošais, apelsīnu un dzērveņu, tropiskais...) un augļu īrisi, želejkončas un dražejas. Mentos oriģinālās piparmētru arī nav atrodamas, tikai augļu varianti. Mentolīgais un piparmētrīgais izskatās te nav modē.

2. Topiņi
Ok, ir ziema, bet ko gruzīnietes velk zem jakām? Šodien meklēju tirgū un dažos veikalos parastus topiņus un nav atrodami! Tikai topiņi un trikotāžas bītlenes ar garām rokām un vīriešu apakškrekli.

3. Hematogens
Es domāju, ka tas ir padomju produkts. Bet te aptiekās nav. Man teica, ka dažreiz veikalos vai tirgū esot, bet pagaidām neesmu vēl manījusi.

4. Zāļu tējas
Vispār supermārketos vismaz daži veidi ir, bet pazūd visu melno un zaļo tēju piedāvājumā. Ja Balkānos visi plaukti bija pilni ar zāļu tējām un tikai nedaudz "īstās" tējas, te ir otrādi. Pie tam tauta neatzīst kumelīšu vai mežrozīšu tēju par tēju. Vīramāte par kumelīšu tēju noteica, ka ir laba un veselīga, bet dzerot viebās. Tēja te ir tikai melnā tēja. Pārējās ir zālītes un loģiski lielākā piedāvājumā nopērkamas aptiekās. Tomēr zālītes ir savādākas kā pie mums un, kā dzirdēju, fenheļa tēja un aveņu lapu tēja (grūtnieču intereses) te nav atrodamas.

Mentola končas vienā lielākā ("ārzemnieku") supermārketā atradu, bet pārējos varat vest man ciemakukulī. Topiņus gribu bez rokām, ar likru vai elastānu un pagarus, lai sniedzas pāri puncim :)

No comments: